Inspiratie

Productief en ergonomisch thuiswerken. Hoe doe je dat?

Productief en ergonomisch thuiswerken. Hoe doe je dat?

Kun jij je niet meer concentreren, begint de inrichting van je thuiskantoor je te vervelen of heb je last van nek- of schouderklachten? Dan is dit de blog voor jou! Inmiddels werken we alweer bijna een jaar thuis. Toch kan het lastig zijn om je perfecte thuiswerksituatie te creëren. Heb jij jouw meest productieve of ergonomische routine nog niet gevonden? Dan is het hoog tijd voor verandering!

Productief thuiswerken

Normaal gesproken werd je om negen uur op kantoor verwacht, dus trok je netjes om half negen de voordeur achter je dicht. Maar nu we thuiswerken, schiet de discipline er soms bij in. Je wordt om negen uur achter je laptop verwacht, dus trek je om 08:58 een overhemd boven je joggingbroek aan. Herkenbaar? Dan is de volgende tip voor jou!

Thuiswerk tip 1: Creëer routine en kies bewust waar je gaat zitten

Grote kans dat jouw gemis aan productiviteit te verklaren is door één missende factor: routine. Het is de kunst om deze gelijk te houden aan jouw kantoordagen. Wil jij écht productief thuiswerken? Begin dan door elke dag je wekker op hetzelfde tijdstip te zetten en pauzes op hetzelfde moment te nemen. Zo creëer jij je eigen kantoordag. Een kamer vrij? Maak er je persoonlijke thuiskantoor van! Op deze manier voelt het toch een klein beetje alsof je ‘naar kantoor’ gaat. Geen kamer vrij? Kies dan een rustige plek in huis met genoeg lichtinval en maak dan duidelijk afspraken met je gezin of huisgenoten. Leid elkaar niet af of kies elk een eigen ‘thuiswerkruimte’. Zo kun je allemaal productiever thuiswerken. Vergeet het af en toe ook niet gezellig te maken. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan of plaats een mooie plant in je interieur. Deze hebben namelijk ook nog eens veel voordelen, zoals het verbeteren van je concentratie.

Productief thuiswerken

Ergonomisch thuiswerken

Last van nek- of rugklachten? Dan is de kans groot dat jouw thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht.

Thuiswerk tip 2: Zorg dat je beschikt over de juiste benodigdheden voor thuiswerken

Een goed begin is het halve werk en een goed begin voor thuiswerken is een goede stoel! Om ergonomisch thuis te werken is het belangrijk dat je benen een hoek van 90 graden aannemen en dat je onderrug goed ondersteund wordt. Wanneer je recht blijft zitten, zul je zien dat de bolling van je bureaustoel perfect in de holling van je rug past, en dat is natuurlijk niet voor niets zo gemaakt. Om de hoogte van je armleuningen te bepalen, laat je je armen ontspannen langs je stoel hangen. Neem vervolgens een hoek van 90 graden met je armen aan en verstel je armsteunen naar deze hoogte. Je bureau dient op dezelfde hoogte als je armleuningen te staan. Zo ondersteunen ze je armen en blijven je schouders ontspannen, waardoor je de juiste houding aanneemt om ergonomisch thuis te werken!

Ook kun je nek- of schouderklachten voorkomen door je beeldscherm juist te plaatsen. Dit doe je door de bovenkant van jouw beeldscherm op ooghoogte te plaatsen. Je toetsenbord en muis mogen dicht bij je lichaam blijven, zodat je in een rechte houding blijft zitten.

Ergonomisch thuiswerken

Pauze

Kletspraat bij het koffieapparaat, het weekend bespreken en de altijd gezellige vrijmibo zitten er even niet in. Toch zijn deze momenten enorm belangrijk voor jouw productiviteit. Thuis kunnen we deze momentjes nog steeds nemen, alleen dan nèt iets anders.

Thuiswerktip 3: Geniet van de voordelen van thuiswerken

De tijd die je bespaart aan kletsen bij het koffieapparaat, kun je nu inzetten voor bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes. Kleine wasjes, grote wasjes, een korte work-out of wandeling. Gewoon even een momentje voor jezelf. Wil je écht tot rust komen? Neem dan ook een échte pauze waarin je even geen informatie tot je neemt. Leg je telefoon weg, neem geen nieuws tot je en lees geen mail. Door bijvoorbeeld 10 minuutjes te mediteren, met je huisdier te knuffelen of te bellen met een vriend(in) kun je goed tot rust komen!

Thuiswerken en pauze

Met deze tips, kun je er op je thuiswerkkantoor weer productief en ergonomisch tegenaan! Ben je nog op zoek naar een ergonomische bureaustoel, een goed bureau of een leuke plant? Laat je dan adviseren door onze experts in de winkels van bijvoorbeeld JYSK, Leen Bakker, Praxis, Pronto Wonen of Kwantum. Hopelijk weer tot snel op de Bossche WoonBoulevard!