Inspiratie

Op vakantie in eigen tuin – 3 mediterrane tuin ideeën!

Op vakantie in eigen tuin – 3 mediterrane tuin ideeën!

Als jij dit jaar graag een retourtje naar Spanje, Frankrijk of Italië had geboekt, dan zit je hier goed! Want als we niet naar het buitenland kunnen, dan halen we het buitenland gewoon hiernaartoe. Met de onderstaande mediterrane tuin ideeën, waan jij je binnen no-time op vakantie. Eén enkeltje naar de achtertuin? Wordt geregeld!

Mediterrane tuin idee 1: Italiaanse sfeer in de tuin

Droom jij ook van een stukje Italië in je eigen tuin en kun je de geur van pizza al bijna ruiken? Wij ook! Die pizza zul je toch echt zelf moeten maken, maar met de inrichting van je tuin helpen we je graag!

Om te beginnen draait het bij de Italianen niet altijd om perfectie. En laat dat nu precies hetgeen zijn wat die sfeer brengt aan de Italiaanse tuinen. Terracotta potten staan in een willekeurige positie opgesteld, grove stenen bedekken de grond, en plantenbakken vind je op allerlei verschillende hoogtes terug. Zelfs het plafond wordt niet vergeten door de Italianen! Inderdaad… het plafond! Als je een klein terras hebt, kun je hier heel knus een druivenhaag boven spannen. Plaats hier wat kleine lampjes in en jij waant je in Italië.

Echter, geen perfectie wil niet meteen zeggen dat Italiaanse tuinen geen structuur kennen. Integendeel! Zo zien we in Italiaanse tuinen ook veel symmetrie en strakke lijnen terug, welke vaak leiden naar Italiaanse kunst. Zo vinden deze strakke lijnen vaak hun weg naar een water element of een prachtig beeld.

Italiaanse tuin

Mediterrane tuin idee 2: Spaanse tuin ideeën

Houd jij toch meer van de Spaanse ‘ambiente’? Dan past de Ibiza of Bohemian tuin waarschijnlijk beter bij jou!

Om te beginnen met de basis. In de Spaanse tuinen zien we vooral tegelvloeren, houten vlonders of grindvloeren. Om dit iets knusser en ontspannen te maken, mag ook een vloerkleed niet ontbreken in de Spaanse tuinen. Wel zo lekker aan de voetjes, toch?!

Naast de (optionele) houten vlonders, zien we ook de houttinten terug in het meubilair. Bamboe, riet of gedroogde palmbladen zorgen al snel voor die gezellige Spaanse sfeer. Maak hierbij gebruik van grote loungebanken met kussens, lampen, kaarsjes en hangend meubilair. Jouw Bohemian tuin helemaal afmaken? Gebruik dan veel planten en veel afwisselende felle kleuren in de details. Dat geeft jouw Spaanse tuin pas écht die relaxte sfeer!

Idee Spaanse tuin

Mediterrane tuin idee 3: Franse sfeer in de tuin

Als we aan Frankrijk denken, dan denken we al gauw aan romantiek. En wat is er nu heerlijker dan dit naar jouw achtertuin brengen?

Om deze sfeer te creëren, wordt er vooral de hoogte in gewerkt. Zo zien we in Franse tuinen veel hoge, met groen beklede, wanden en symmetrisch groene hagen. Dit zorgt ervoor dat de tuin meteen die knusse uitstraling krijgt. Geen fan van hoge muren? Werk dan de hoogte in met een sfeervolle Franse pergola boven jouw terras. Door hier planten in te laten groeien, krijgt het een erg knusse uitstraling! Daarnaast kan ook een romantisch zithoekje hiervoor zorgen. Denk hierbij aan een houten bankje of een karakteristieke set van een tafel met stoelen. Dit nog extra romantisch maken? Werk dan met licht. Zo kun je het pad verlichten of lampjes in de bomen hangen.

Tot slot nog even die chanson aanzetten, en jij waant je volledig in de Franse Rivièra!

Franse sfeer tuin

Mediterrane tuin idee 4: Mediterrane tuinplanten

Tuinplanten zijn onmisbaar in jouw mediterrane tuin en maken je tuin compleet, maar deze groene vrienden kunnen nog wel eens voor problemen zorgen in ons klimaat. Wij hebben een lijstje gemaakt met exotische pareltjes die je wél in je mediterrane Nederlandse tuin kunt plaatsen:

·       Pampasgras
·       De bananenboom
·       Lavendel
·       Bloemriet
·       Palmlelie
·       Buxus
·       Bamboe

Met deze planten creëer jij gemakkelijk je eigen mediterrane jungle en waan jij je binnen een mum van tijd in het buitenland, zonder ook maar één koffer in te pakken!

Ben je nog op zoek naar Italiaans, Frans of Spaans tuinmeubilair en leuke accessoires? Laat je dan adviseren door onze experts in de winkels van bijvoorbeeld Trendhopper, Pronto Wonen, Praxis, Kwantum, Leen Bakker en de Tuinmeubelshop.

Voor nu zeggen we arrivederci, adiós, au revoir, en met de zonnige groetjes! Hopelijk weer tot snel op de Bossche WoonBoulevard!