Inspiratie

Stappenplan voorjaarsschoonmaak: maak je huis klaar voor de lente!

Stappenplan voorjaarsschoonmaak: maak je huis klaar voor de lente!

De grote voorjaarsschoonmaak, iedereen kent het vast wel. Deze schoonmaak hoort gewoon bij de lente en is het ideale moment om jouw huis weer aan kant te maken. Plan een voorjaarsschoonmaak aan de hand van onderstaand stappenplan met tips en start de lente met een fris en fruitig gevoel!

Voorjaarsschoonmaak stappenplan in het kort

Stap 1: Voorbereiding voorjaarsschoonmaak
Stap 2: Zorg voor een opgeruimd huis
Stap 3: De grote schoonmaak
Stap 4: De finishing touch

Stap 1: Voorbereiding voorjaarsschoonmaak

Het is handig om van tevoren na te gaan wat je allemaal wil gaan aanpakken tijdens de grote voorjaarsschoonmaak. Loop een rondje door je huis, van boven naar beneden, en noteer wat je precies per kamer wilt gaan schoonmaken. Op deze manier kun je gemakkelijk een vinkje zetten als je een taak hebt afgerond. Niets is fijner dan klusjes afstrepen natuurlijk! Probeer per taak te werken, zodat je een goed overzicht behoud over wat je nog moet doen. Hiernaast is het belangrijk om je goed voor te bereiden op welke schoonmaakmiddelen en materialen je precies nodig hebt voor je voorjaarsschoonmaak. Een tip: kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals soda, natuurazijn, groene zeep en ossengalzeep. Dit is beter voor je eigen gezondheid én voor het milieu!

Checklist voorjaarsschoonmaak

Stap 2: Zorg voor een opgeruimd huis

Het is erg belangrijk dat je je huis, voordat je begint met de voorjaarsschoonmaak, helemaal hebt opgeruimd. Neem afscheid van die overvolle keuken, chaotische bureaus en overvolle kasten. Vervang je winterkleding voor je zomergarderobe en kies ervoor om spullen te doneren of weg te geven aan vrienden. Door eerst alles op te ruimen, is het gemakkelijker om schoon te maken én maak je alvast een begin aan een frisse start van de lente.

Opgeruimde kasten voorjaarsschoonmaak

Stap 3: De grote schoonmaak

Zorg op de dag van de grote schoonmaak voor een stevig ontbijt waardoor je extra energie krijgt om aan de slag te gaan. Zet tijdens het schoonmaken je favoriete playlist aan en laat jezelf helemaal gaan. Zet alle ramen en deuren open zodat het hele huis goed kan doorluchten. Laat de frisse lentelucht maar vast door het huis waaien! Begin eerst met het afstoffen van al je meubels en zorg ervoor dat je pas aan het einde gaat stofzuigen en dweilen, zodat je afstand neemt van alle stofdeeltjes in je huis. Een goede tip is om kleden buiten uit te kloppen en materialen van stof eens uit te wassen, het is ten slotte een grote voorjaarsschoonmaak! Ga hierna verder met het stappenplan wat je eerder hebt gemaakt, zodat je precies kunt afvinken wat je gedaan hebt en je een duidelijk overzicht hebt van wat je nog te wachten staat.

Grote voorjaarsschoonmaak

Stap 4: De finishing touch

Met een vooruitblik op het mooiere weer wat gaat komen in de lente, mag ramen zemen natuurlijk niet ontbreken tijdens een grote voorjaarsschoonmaak. Doe dit op het laatste moment, zodat je vanuit je fris schoongemaakte huis naar buiten kan kijken door schitterend gewassen ramen. Ook is het leuk om kleine veranderingen aan te brengen in je interieur. Ruil bijvoorbeeld de donkere accessoires in voor lichtere en frisse accessoires. Denk hierbij aan een mooie vaas met gekleurde droogbloemen, vrolijke kussentjes voor op de bank of rotan accessoires om helemaal in het lente gevoel te komen. Nog een stapje verder gaan? Ga voor een nieuwe frisse look in huis en geef die saaie witte muur eens een likje verf. Bekijk nog meer inspiratie om de lente in huis te halen!

Lente-proof droogbloemen

Het stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak gevolgd en enthousiast geworden?

Neem een kijkje bij De Bossche WoonBoulevard. Hier maak je kennis met de laatste trends en nieuwste collecties. We helpen je graag om je huis helemaal lente-proof te maken! Je vindt bij ons onder andere Kwantum, Praxis, Leen Bakker, JYSK, Pronto Wonen en Trendhopper.