Inspiratie

Zo versier je jouw kerstboom!

Deze 4 tips helpen jou bij het versieren van je kerstboom!

It’s (almost) the most wonderful time of the year! De straten hangen al vol met lampjes en versieringen, daarom is het nu tijd om die gezelligheid naar binnen te halen! Het is tijd voor de lampjes, de ballen, de piek en het allerbelangrijkste: de kerstboom! Maar hoe versier je deze boom nou op de mooiste en meest efficiënte manier? Hoeveel lampjes hang je in de boom? Hoe hang je de lampjes in de boom? Hoeveel kerstballen heb je nodig? En wanneer mag de kerstboom eigenlijk opgetuigd worden? In deze blog geven wij tips en antwoorden op al deze vragen!

De tips voor het versieren van een kerstboom:
1.Wanneer mag de kerstboom opgezet worden?
2.Hoe hang je lampjes in de kerstboom?
3.Welke versieringen kies je voor de kerstboom?
4.In welke volgorde versier je je kerstboom?
5.Hoe zorg je ervoor dat je kerstboom bij jouw interieur past?

Kerstboom tip 1: Wanneer mag de kerstboom opgezet worden?

In oktober vinden we, naast de pepernoten, ook al gevulde schappen met kerstversiering. Een boom vinden is dan misschien moeilijk, tenzij je de kunstboom natuurlijk weer van zolder haalt. Toch wachten veel mensen tot sinterklaas ons land weer heeft verlaten. Twee weken vóór kerst is de populairste timing om de boom weer op te zetten. De beste datum om de boom weer in huis te halen is dus rond 10 of 11 december!

Duurzame kerstversiering in kerstboom

Kerstboom tip 2: Hoe hang je lampjes in de kerstboom?

Naast alle versieringen, zijn de lampjes key in jouw boom. Maar hoe kies je de beste lampjes uit?

1: Hoeveel lampjes heb je nodig voor de kerstboom?
Je wilt natuurlijk een gezellige sfeer uitstralen, zonder dat jouw woonkamer op een discotheek gaat lijken. Helaas kunnen we niet zomaar een getal noemen voor het aantal lampjes dat jij nodig hebt. Dit is namelijk afhankelijk van hoe groot je boom is en welk soort lichtsnoer je kiest. In de tabel hieronder vind je jouw kieshulp voor lampjes.

Lengte boomAantal lampjes miniverlichtingAantal lampjes clusterverlichting
< 1 meter50 – 150300 – 450
1 meter150 – 250400 – 800
1,5 meter250 – 350500 – 1000
2 meter250 – 500800 – 1500

 

2: Welke lampjes kies je voor je kerstboom?
We horen je al denken: hoe kies ik het type lampjes voor mijn boom? We spraken hierboven al over miniverlichting en clusterverlichting. Het verschil is dat een snoer met clusterverlichting over veel meer lampjes beschikt, dan een snoer met miniverlichting. Welk snoer jij kiest, is dus afhankelijk van hoeveel licht je in jouw boom wil.

Maar naast het type snoer dat jij mooi vindt, is het misschien nog wel belangrijker dat je het juiste type licht kiest. Zo houdt de ene persoon meer van wit licht en de andere meer van romantisch warm licht. Kijk dus altijd op de doos van de snoerverlichting naar welk licht je te pakken hebt. Het zou zonde zijn als je thuiskomt met licht dat niet jouw smaak is of in jouw interieur past.

Wil jij jouw kerstboom een speelse sfeer geven? Combineer dan verschillende lampjes met elkaar. Begin met een basissnoer in de lampjes met licht naar jouw voorkeur. Vul dit daarna aan met een snoer van bijvoorbeeld decoratieve draadverlichting.

lampjes in kerstboom

Kerstboom tip 3: Welke versieringen kies je voor de kerstboom?

Hangen de lampjes eindelijk in de boom? Dan is het tijd om de kerstboom te gaan versieren!

1: Hoeveel kerstballen heb je nodig in de boom?
Net als het aantal lampjes is het aantal kerstballen voor in jouw boom afhankelijk van de grootte. In de kerstballen kieshulp hieronder, vind je hoeveel kerstornamenten jij nodig hebt voor jouw boom.

Lengte boomBenodigde kerstornamenten
> 1 meter30 – 60 kerstballen
1 meter70 kerstballen
1,5 meter120 kerstballen
2 meter190 kerstballen
2,5 meter320 kerstballen

 

2: Hoe kies je de versieringen voor de kerstboom?
Je wilt natuurlijk dat jouw boom de allermooiste wordt. Dat begint met het kiezen van de juiste versieringen. Belangrijk hierbij is dat je je vasthoudt aan een kleurenschema. Wil jij een boom in de ton-sur-ton trend, wat betekent dat je verschillende tinten van één kleur kiest, dan kies je ongeveer 5 a 6 tinten. Kies jij liever verschillende kleuren, kies dan 4 kleuren voor een goede balans.

Kerstboom versieren met gouden glitterbal

Kerstboom tip 4: In welke volgorde versier je je kerstboom?

Als je dan begint met het versieren van de kerstboom, is het vooral fijn om te weten in welke volgorde je dit het beste kunt doen. Begin met het versieren van de voet en werk vervolgens van boven naar beneden. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je tegen de lager hangende kerstversiering aanstoot, terwijl je rijkt voor de bovenste takken. Daarnaast raden wij je aan om te beginnen met de effen kerstballen. Deze hang je zo dicht mogelijk op de stam. Verspreid hierbij dan eerst de grote ballen over de boom en werk zo toe naar de kleine ballen. Op deze manier creëer je diepte in de boom!

Kerstboom tip 5: Hoe zorg je ervoor dat je kerstboom bij jouw interieur past?

Vind jij het tijd voor nieuwe ornamenten en wil je die graag afstemmen op jouw interieur? Wees dan niet bang om je hele interieur kerst klaar te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kleuren van jouw interieur terugkomen in de boom. Voor de tips per interieurstijl, lees je snel verder!

1: Tips voor de industriële kerstboom 
De industriële trend is één van de meest populaire trends op het moment. Erg leuk dan ook om dit door te trekken in je kerstboom. Kies voor tinten in de kleuren blauw, zwart of grijs. En gebruik materialen als steen, leer en metaal. Hoe leuk is het om deze materialen terug te zien in je kerstboom?!

2: Tips voor de klassieke kerstboom 
De traditionele kerstboom kent iedereen wel. Hierin zien we vaak de kleuren rood, wit, groen, zilver en goud. Je kunt ervoor kiezen om al deze kleuren samen te combineren, maar het kan ook erg mooi zijn om één kleur hieruit te kiezen en deze te combineren in vier verschillende tinten! Verder kies je voor deze boom vooral voor kerstballen, en niet te veel gekke ornamenten.

klassieke kerstboom

3: Tips voor de landelijke kerstboom
Dennenappels en houten ornamenten staan prachtig in een landelijke kerstboom. Kies hiernaast voor natuurkleuren in je kerstballen. Bruin, goud, rood en groen zijn hiervoor een goede match!!

4: Tips voor de Scandinavische kerstboom
Kenmerkt jouw interieur zich meer als de Scandinavische stijl? Ga dan vooral te werk met duurzame materialen op een minimalistische manier. Denk hierbij aan houten ornamenten, papieren slinger en stoffen hangers voor in je boom. Het klassieke kleurenpalet leent zich ook mooi voor deze stijl, maar dan dus net in andere materialen uitgevoerd!

5: Tips voor de romantische kerstboom
Kies bij de romantische kerstboom voor warm licht en ‘zachte details’. Wat je je daarbij kunt voorstellen? Materialen zoals fluweel, gecombineerd met kleuren als goud en zilver. Dit zorgt voor een luxe uitstraling van de boom!

Ontdek ook onze 5 ideeën voor kerstversiering voor in huis! Na het lezen van deze blog ben jij helemaal klaar om die boom in huis te halen. Zoek je hiernaast nog kerstaccessoires, ornamenten, kussens of inpakpapier? Kom dan eens langs De Bossche WoonBoulevard en laat je adviseren door de specialisten van bijvoorbeeld JYSK, Kwantum, Trendhopper of Leen bakker!

Alvast fijne feestdagen gewenst van het hele team van De Bossche WoonBoulevard!