Inspiratie

Woontrend 2024: een kleurrijk interieur

Woontrend 2024: een kleurrijk interieur

Een kleurrijk interieur kan een krachtig statement maken en je huis transformeren in een levendige en uitnodigende ruimte. Experimenteer met verschillende kleuren en ontdek welke combinaties het beste bij jouw persoonlijke stijl passen. Bij De Bossche WoonBoulevard begrijpen we de impact van kleur in het interieur en delen we graag tips en ideeën om jouw huis om te toveren tot een kleurrijke woning.

Het 60-30-10 principe

Een handige richtlijn bij het kiezen van kleuren voor je interieur is het 60-30-10 principe. Dit principe houdt in dat je 60% van een leidende kleur gebruikt, 30% van een secundaire kleur en 10% van een accentkleur. Bijvoorbeeld, in een woonkamer met een zachtgroene bank (60%), beige muren (30%) en terracotta kussens (10%), creëer je een gebalanceerde en harmonieuze look.

Tips voor een kleurrijk interieur

1. Hoeveel kleuren in je woonkamer?
2. Welke kleuren passen bij elkaar?
3. Rustig interieur met kleur
4. Kleur in huis met verf
5. Kleur in huis met meubels en accessoires

1. Hoeveel kleuren in je woonkamer?

Het aantal kleuren dat je in je woonkamer gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gewenste sfeer. Sommige mensen geven de voorkeur aan een monochrome look met één dominante kleur en accenten in verschillende tinten, terwijl anderen liever meerdere kleuren combineren voor een levendiger effect. Bijvoorbeeld, in een rustige woonkamer met beige muren kun je kleur toevoegen met een blauw vloerkleed, groene planten en accentkussens.
rustig interieur met kleur
Haco Wonen en Slapen Den Bosch

2. Welke kleuren passen bij elkaar?

Het combineren van kleuren kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij het vinden van harmonieuze combinaties. Kies bijvoorbeeld kleuren uit hetzelfde kleurenpalet, voor een samenhangende look. Dit noemen we ton-sur-ton. Ga voor een basiskleur, zoals groen. Deze kleur combineer je vervolgens met lichtere of donkerdere tinten. Dit straalt rust en kalmte uit.

Ook kun je complementaire kleuren combineren, zoals blauw en oranje, voor een levendig contrast. Hiermee geef je je huis echt een opgewekt karakter. Combineer bijvoorbeeld je eettafel in de keuken met blauw-rode accessoires voor een speelse en kleurrijke uitstraling.

Ben je ook nieuwsgierig naar andere trends? Ontdek onze blog met interieurtrends van 2024!
kleur in je interieur
Haco Wonen en Slapen Den Bosch

3. Rustig interieur met kleur

Als je een kleurrijk interieur wilt creëren zonder dat het overweldigend wordt, kun je ervoor kiezen om één of twee neutrale kleuren als basis te gebruiken en deze aan te vullen met levendige accenten. Op deze manier behoud je een gevoel van balans in je ruimte, terwijl je toch kunt genieten van de levendigheid van kleur. Bijvoorbeeld, in een slaapkamer met grijze muren kun je kleur toevoegen met een blauw beddengoed, oranje kussens of okergele accessoires voor een rustige en toch kleurrijke uitstraling.

4. Kleur in huis met verf

Het verven van een muur wordt vaak als een spannende onderneming gezien, maar een volledige make-over is niet altijd nodig. Een eenvoudige lambrisering van verf of het toevoegen van kleurvakken kan een ruimte al snel knusser en levendiger maken. Door juist een muur in een kleur die je aanspreekt te schilderen, kun je een geheel nieuwe dynamiek aan je woning geven zonder het risico te lopen dat het te overweldigend wordt. Zeker als je de overige muren neutraal houdt.

kleurrijke stoffen interieur
Trendhopper Den Bosch

5. Kleur in huis met meubels en accessoires

Ook kun je kleuraccenten toevoegen via je meubilair of accessoires. Kleurrijke meubelstukken kunnen je interieur net zo’n frisse uitstraling geven als een geschilderde muur, zonder dat je ruimte zijn neutrale muren verliest. Daarnaast kun je je interieur ook opleuken met kleurrijke woonaccessoires. Ga bijvoorbeeld voor een rustige houten eettafel, met kleurrijke eetkamerstoelen en gezellige vazen met droogbloemen. Of kies voor een kleurrijk schilderij boven de bank!

Shoppen voor een kleurrijk interieur? Kom langs aan De Bossche WoonBoulevard!

Onze medewerkers kunnen jou advies geven over welke kleuren in jouw interieur passen. Daarnaast hebben wij in onze winkels genoeg inspiratie en worden al jouw vragen beantwoord door de specialisten. Kom bijvoorbeeld langs bij Praxis, Kwantum, Leen Bakker, of Goossens of één van onze andere woonwinkels.