Inspiratie

Ideeën voor het inrichten van een klein balkon!

Ideeën voor het inrichten van een klein balkon!

Wat is er lekkerder dan op zondagochtend die eerste slok van je koffietje? Juist: op zondagochtend die eerste slok van je koffietje in de zon op jouw balkon! Dat doe je dan het liefst niet op een betonnen balkon zonder aankleding, maar wel op een balkon met gezellige sfeer. We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om een klein of smal balkon gezellig te maken of in te richten. In deze blog vind je tips om jouw balkon echt jouw plekje te maken. Jouw zondagochtendplekje, waar je stiekem het liefst de rest van de week ook zit. Lees gauw verder en vind ideeën voor het inrichten van een klein balkon!

Tip 1: De basis van een klein balkon

Een klein balkon gezellig inrichten begint met een goede basis. Voordat we écht gaan inrichten, gaan we het balkon aankleden. Begin met de zijkanten van het balkon. Een betonnen muur is namelijk niet erg sfeervol en van een saai gekleurde reling van een smal balkon worden we ook niet echt warm. Pak daarom eerst deze aspecten van je balkon aan. Neem een pot verf in een kleur die jij mooi vindt en start met schilderen. Mag dit niet van je huisbaas of heb je hier simpelweg geen zin in? Dan zijn er tal andere manieren om de basis van je kleine balkon op te fleuren. Ga bijvoorbeeld voor een klimop plant aan de muur of plaats houten latjes of bamboe tegen de muur voor een sfeervollere basis. Denk ook aan de vloer. Wat dacht je bijvoorbeeld van houten vlondertjes over je betonnen vloer. Dit maakt de uitstraling van jouw smalle balkon al meteen wat zachter, waardoor je een goede basis zet voor het inrichten hiervan.

basis klein balkon

Tip 2: Klein balkon inrichten met meubels

Is de basis gereed? Dan is het tijd voor de inrichting! Misschien is er niet genoeg plek voor veel meubels. Maar veel meubels hebben we ook niet nodig. Start bij de inrichting met de vloer. Niet gekozen voor houten vlondertjes? Dan kun je de grond ook opleuken met bijvoorbeeld een mooi buitenkleed. Daarnaast wil je natuurlijk lekker kunnen zitten op je balkon, alleen óf samen met bezoek. Een goede keuze hiervoor is een bistrosetje. Doordat je de stoelen en tafel kunt inklappen, kun je namelijk eenvoudig weer meer ruimte creëren wanneer je bezoek weg is. Om ruimte te besparen kun je ook kiezen voor een tafeltje dat je aan de reling van jouw balkon hangt. Zo past er net weer een extra stoel bij!

Ga je toch liever voor meer permanente meubels? Dan is het maken van een bankje op maat een efficiënt idee voor een smal balkon. Als je dit in de breedte van je balkon plaatst en precies laat aansluiten aan de muur, zal het de ruimte volledig benutten en verspil je op die manier geen onnodige ruimte met losse meubels. Een andere optie hiervoor is de populaire palletbank. Ook hiermee kun je de ruimte van je kleine balkon efficiënt inrichten. Kussentjes erop en klaar is kees!

klein balkon inrichten

Tip 3: Klein balkon inrichten met planten

Wil je de inrichting van jouw kleine balkon extra gezellig maken? Dan zijn planten een must! Misschien denk je dat je daar geen ruimte voor hebt, maar er is altijd een oplossing. Bij de inrichting van een klein balkon is het namelijk belangrijk om elke centimeter te benutten. Dus, wat dacht je bijvoorbeeld van verticaal tuinieren? Hang planten aan de reling van je balkon, plaats een stellingkast of wandplankje(s) waarop je verschillende plantenbakken plaatst of kies voor een klimop die langs de muur zijn weg kan gaan!

Om je balkon extra ruimtelijk te maken, kun je met behulp van planten ook je binnenruimte en smalle balkon in elkaar over laten lopen. Plaats hiervoor enkele planten binnen en meteen achter het raam enkele planten buiten. Zo oogt het als één geheel, waardoor je kleine balkon er al snel een stuk groter uitziet!

Klein balkon inrichten met planten

Tip 4: Verlichting op een klein balkon

Naast dat je graag in de zon op je balkon zit, zit je hier waarschijnlijk ook graag op een zwoele zomeravond. Dan is het belangrijk om ook je verlichting niet te vergeten. Een leuke optie voor verlichting is bijvoorbeeld een hanglamp. Hiermee creëer je een gezellige huiselijke sfeer. Niks voor jou? Dan kan ook een lichtsnoer met grote lightbulbs een gezellig alternatief zijn.

Heb je geen elektriciteit op je balkon? Geen probleem! Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden. Zo bestaan er tegenwoordig diverse lichtsnoeren op zonne-energie of kun je een gezellig sfeertje creëren met enkele lantaarns en kaarsjes. The old-school-way!

Klein balkon gezellig maken

Heb jij nou helemaal zin gekregen om je balkon aan te pakken? Kom dan eens langs op De Bossche WoonBoulevard. De specialisten van bijvoorbeeld de Tuinmeubelshop, JYSK, Kwantum, Leen Bakker, Praxis en nog veel meer staan klaar en voorzien je graag van advies of nog meer ideeën voor het inrichten van jouw balkon. En geloof ons… wanneer je klaar bent, kun jij niet wachten om zondagochtend je bed uit te komen en plek te nemen op jouw kleine balkon. Zo gaat die eerste slok koffie nóg beter smaken!