Inspiratie

Stappenplan met do’s and don’ts voor het verven van een muur

Stappenplan met do's and don'ts voor het verven van een muur

Ben jij van plan om jouw muur te gaan verven? En wil je deze muur strak verven zonder strepen? Lees dan snel verder voor het stappenplan met do’s and don’ts van De Bossche WoonBoulevard!

Stappenplan voor het verven van een muur

1. Koop het juiste materiaal
2. Maak de muur en omgeving stofvrij
3. Controleer de staat van de muur
4. Eventueel voorstrijk aanbrengen
5. Het verven van de muur

Stap 1: Koop het juiste materiaal

Het is belangrijk om het juiste materiaal in huis te hebben, wanneer je een muur gaat verven. Een bezoekje aan de bouwmarkt is dan ook noodzakelijk. Een blik verf, verfroller, verfbak, kwasten in verschillende maten en een roerstokje. Daarnaast is het handig om schilderstape te kopen voor het afplakken van bijvoorbeeld kozijnen en plinten. Ook is een afdekzeil noodzakelijk om de vloer en eventueel meubels af te dekken. Het kan altijd voorkomen dat er spetters of druppels op de grond vallen. En dat zou zonde zijn!

Stap 2: Maak de muur en omgeving stofvrij

Voordat je echt aan de slag gaat, is het belangrijk om de muur én omgeving stofvrij te maken. Zorg ervoor dat stof niet de kans krijgt om zich te hechten aan de verf. Een goed begin is het halve werk, toch?

Do

– Probeer te zorgen voor een geschikte temperatuur in de kamer waar je gaat verven. De ideale temperatuur is 20 graden. Wanneer de temperatuur hoger is, bestaat de kans dat de muurverf te snel droogt waardoor baanvorming ontstaat. We raden aan om dan deuren en ramen zoveel mogelijk dicht te houden. Mocht de temperatuur te hoog zijn, kan er een drogingsvertrager toegevoegd worden aan de verf. Dit voorkomt dat de verf te snel opdroogt. Probleem opgelost!

omgeving poetsen voor muur verven

Stap 3: Controleer de staat van de muur

In welke conditie is jouw muur of wand? Bekijk van te voren goed of de muur aangetast is. Denk hierbij aan gaatjes of deuken in de muur die je controleert. Maar ook vocht of schimmels zijn veelvoorkomende problemen wanneer er bijvoorbeeld lange tijd een kast tegen de muur aan heeft gestaan. Mocht de muur aangetast zijn, dien je dit eerst te behandelen voordat je de muur gaat verven.

witte muur verven

Stap 4: Eventueel voorstrijk aanbrengen

Wanneer jouw muur veel vocht opneemt, dien je hem eerst te behandelen met voorstrijk. Hierdoor voorkom je een vlekkerig en onregelmatig eindresultaat. Daarnaast hecht de verf hierdoor beter aan de muur. Maar let op, je dient de voorstrijk wel volledig te laten drogen voordat je de verf aanbrengt!

Do

– Heb jij een nieuwbouwhuis gekocht? Na de bouw blijft er veel vocht achter. Dit is dus een goed voorbeeld wanneer je voorstrijk dient te gebruiken.
– Trek met een vochtige kwast een lijn op de muur. Is deze vochtige lijn binnen een aantal minuten verdwenen? Dan weet je dat de muur veel vocht opneemt en dus voorstrijk nodig heeft. Mocht dit niet het geval zijn, kun je meteen door naar stap 5!

Stappenplan muur verven

Stap 5: Het verven van de muur

Hoe kun je nu een muur verven zonder strepen? Begin met het schilderen van de hoeken en randen. Dit kun je het beste doen met een kleine kwast, zodat je nauwkeurig te werk kunt gaan en strakke lijnen kunt maken. Ga er vervolgens overheen met een kleine verfroller, zodat het mooi egaal wordt net als de rest van de muur. Voor het grote vlak gebruik je een grote verfroller. Je maakt in een verticale beweging lange halen die elkaar steeds net overlappen. Ben jij er nog niet helemaal over uit welke kleuren bij jouw interieur passen? Bekijk dan eerst onze blog over de mooiste kleurencombinaties in huis eens!

Lambrisering verven op je muur

Door het verven van lambrisering op je muur, krijg je een compleet andere uitstraling. De gangbare hoogte is ergens tussen de 1.10 meter en 1.50 meter vanaf de vloer. Dit is natuurlijk naar eigen smaak én is ook afhankelijk van de hoogte van de muur. Gebruik een waterpas om een strakke horizontale lijn te creëren op de muur en werk met kleine streepjes op de muur. Tape vervolgens een strakke lijn af met schilderstape. Verf de rand onder de tape met de verf die je gebruikt op de bovenste helft van de lambrisering. Hierdoor sluit je de tape af waardoor de kleur van de lambrisering er niet meer onder kan lopen. Na goed drogen kun je aan de slag met het verven in de gewenste kleur!

Do’s

– Maar, welke verf kun je nu eigenlijk het beste gebruiken? Over het algemeen wordt acrylverf aangeraden. Dit is verf op waterbasis met minder schadelijke stoffen. In vochtige ruimtes wordt de vochtbestendige alkydverf aangeraden.
– Meng de verf goed door voordat je begint.
– Spoel de verfrollers vooraf goed met water zodat de losse vezels niet op jouw muur terecht komen.
– Gebruik de verfbak om de verf gelijkmatig te verdelen over de roller voordat het op de muur zit.
– Het is aan te raden om twee lagen verf aan te brengen. Kijk goed naar de droogtijd van de eerste laag, voordat je de tweede laag aanbrengt. Als je een extra laag aanbrengt wanneer de verf nog niet droog is, krijg je namelijk strepen.

Don’ts

– De verf kan aangelengd worden met water, maar zorg ervoor dat er niet meer dan 10% water in de pot zit.
– Neem geen pauzes tussendoor, dit kan namelijk zorgen voor vlekken. Zorg dat je je muur altijd in één sessie afmaakt.

Benodigdheden muur verven

Na het verven van de muur

Ben je klaar met het verven van de muur? Verwijder dan meteen de schilderstape die je hebt aangebracht. Wanneer je dit te lang laat zitten, zou je het schilderwerk mee kunnen trekken van de muur. Daarnaast is het slim om je materialen meteen schoon te maken. Wanneer je dit later doet, kan dit een lastig werkje zijn.

Geïnspireerd geraakt of advies nodig over het verven van jouw muur?

Bij De Bossche WoonBoulevard ben je altijd welkom! De specialisten kunnen jou advies geven over kleuren, soorten verf en staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Zij hebben de juiste kennis! Kom langs bij een van onze winkels zoals Ernes, Praxis en Kwantum.