Inspiratie

Je huis kindvriendelijk maken in een paar stappen!

Je huis kindvriendelijk maken in een paar stappen!

Goed nieuws, er zijn kids op komst! Of je nichtjes, neefjes en buurkids komen vaak over de vloer. Dit betekent: je huis kindvriendelijk maken. Je wil natuurlijk niet dat ze zich bezeren of dat er dingen kapot gaan… In deze blog geven we tips om met makkelijke aanpassingen jouw huis veilig te maken voor (kleine) kinderen!

De tips voor een kindvriendelijk huis:

1. Een babydeur of traphekje
2. Stopcontacten afdekken
3. Zachte randen woonkamer en keuken
4. Kijk uit voor glas
5. Verstop schoonmaakspullen
6. Richt een creatieve ruimte in

Tip 1: een babydeur of traphekje

Het is belangrijk dat kleine kinderen niet zomaar de trap op en af kunnen. Vooral niet als ze nog heel klein zijn. Plaats daarom een babydeur/-rekje voor je trap om zo je huis kindvriendelijk te maken. Wil je dat hij perfect matcht bij je interieur? Maak dan zelf een traprekje! Bekijk hier het stappenplan van VTWonen om zelf een trap hekje in elkaar te knutselen of shop babybenodigdheden voor een kindvriendelijk huis bij de Prénatal.

babyrekje kindvriendelijk huis

Tip 2: Stopcontacten afdekken

Je wil niet dat kinderen met hun natte vingers in het stopcontact kunnen. Dit kan gevaarlijk zijn. Maar ook hiervoor is een oplossing! Je kunt doppen kopen die je eenvoudig in het stopcontact kan stoppen. Zo zijn de gevaarlijke gedeeltes bedekt en is jouw huis babyproof. Ben je niet echt een klusser en kan je wel wat tips gebruiken? Lees vooral deze klustips voor beginners!

Tip 3: Zachte randen woonkamer en keuken

Als je (kleine) kinderen thuis hebt, weet je dat ze veel rondrennen en -kruipen door het hele huis. Wel zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de randen en hoeken, zoals van je kastjes en de eettafel, kidsproof zijn. Hiervoor kun je een dik tafelkleed gebruiken, maar er zijn bijvoorbeeld ook speciale klevende bumpers.

Bumpers voor kindvriendelijk huis

Tip 4: Kijk uit voor glas

Denk goed na wanneer je op zoek bent naar een nieuwe salontafel Of andere meubels en accessoires. Glas breekt natuurlijk in veel stukken. Je wil niet dat een kleintje erdoorheen valt. Kies voor een ander materiaal zoals een salontafel van hout bijvoorbeeld. Neem een kijkje bij winkels met een divers aanbod salontafels volgens de laatste trends. Ook kun je beter geen glazen vazen of kunstwerken op de grond plaatsen, zo voorkom je ongelukken en heb je een babyproof huis!

Tip 5: Verstop schoonmaakspullen

De mooie kleurtjes, patronen en soms lekkere geur van schoonmaakmiddelen trekt de aandacht van kleine kinderen. Hoe testen ze dingen? Door deze in hun mond te stoppen. Zorg er daarom voor dat je je schoonmaak- en wasproducten hoog op een plank of in een kast plaatst, waar ze zeker niet bij kunnen. Of zorg voor een kinderbeveiliging op je kastjes.

Tip 6: Richt een creatieve ruimte in

Kinderen hebben een plek nodig waar ze hun energie en creativiteit kwijt kunnen. Een speciale plek creëren om te verven, spelen of knutselen is daarom een slim plan! Maak je huis kindvriendelijk door een bepaalde ruimte of kamer in te richten als atelier voor de jonge schilders en tekenaars, zodat je muren en nieuwe witte bank gespaard blijven! Denk bijvoorbeeld aan krijtbordverf of whiteboards. Doe nog meer inspiratie op voor leuke kinderkamers.

Je huis kindvriendelijk maken én verzekeren:

Naast dat je je huis kindveilig maakt, is het een goed idee om jezelf goed te verzekeren. Kijk goed welke risico’s je loopt met bijvoorbeeld dure spullen die kapot kunnen, of een witte bank die vatbaar is voor vingerverven. Denk, naast een zorgverzekering voor de kinderen, bijvoorbeeld aan een opstal- en inboedelverzekering. Een ongeluk zit met kinderen vaak in een klein hoekje. Naast verzekeren is het slim je huis niet vol te zetten met dure, waardevolle spullen. Zorg voor een stevig interieur, zodat iedereen zich vrij kan bewegen.

Kindvriendelijk huis muren

Weet je niet helemaal wat je kwijt moet in je nieuwe creatieve kinderhoek? Of wil je goed voorbereid zijn en een kindveilig huis maken? Kom dan eens langs in één van onze winkels op De Bossche WoonBoulevard. Bij winkels zoals Kwantum, Leen Bakker en Prénatal vind je allerlei leuke dingen voor een kindvriendelijk en gezellig huis.