Inspiratie

Verf tips

Een deur, kozijn of muur verven doe je met onze tips!

Heb je besloten om een deur, kozijn of muur te verven na het lezen van onze vorige blog over interieurkleuren van 2020? Dan hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Want, een goede voorbereiding is het halve werk. Begin bijvoorbeeld altijd met het afplakken van de plekken die niet geverfd hoeven te worden. Maar weet jij ook wat het belang is van ontvetten, schuren en de verfrichting? Lees snel de tips in deze blog. 

Verf tip 1: afschermen van plekken die niet geverfd moeten worden

Zorg ervoor dat alles wat niet geverfd moet worden, is afgeplakt met tape. Je kunt hier schilderstape voor gebruiken. Bescherm daarnaast je vloer door bijvoorbeeld een groot zeil of kranten op je vloer leggen.

Beginnen met je muren of kozijnen verven?

Wij adviseren om te beginnen met het verven van je kozijnen en dan pas je muren. Wanneer je een foutje maakt, kun je makkelijker de muurverf van je kozijnen vegen dan andersom. Zo is het dus makkelijker op te lossen!

Tape plakken bij verven

Verf tip 2: je muur verven in drie stappen

Wat heb je nodig?

–        Afplaktape
–        Muurverfkwast
–        Roller
–        Verfbak
–        Verf
–        Eventueel voorstrijk wanneer de muur gestuct is

Stap 1: afplakken
Iedere schilder weet dat het leveren van kwaliteitsschilderwerk begint bij het afplakken. Alleen op die manier kun jij strak werk afleveren. Neem hier dan ook de tijd voor! Bij het verven van een muur begin je altijd eerst met het tapen van de randjes en hoekjes. Zit er een stopcontact op de muur die je wilt schilderen? Dan plak je ook dit stopcontact af met schilderstape. Of nog beter: verwijder het stopcontact door het los te schroeven.

Stap 2: het fijnere werk: verf de hoeken en randen.
Begin bij het verven van een muur door eerst met een relatief fijne kwast de randen die je net hebt afgeplakt te schilderen. Hierdoor hoef je niet met de grote roller dicht langs de randjes te gaan waardoor je uitschieten kan vermijden. Begin altijd eerst met één laag om te zien of een tweede of derde laag noodzakelijk is. Als je de hele muur met één laag hebt geverfd is de eerste laag op bepaalde plekken al gedroogd. Aan de hand hiervan kan je bepalen of meerdere lagen nodig zijn.

Randjes verven muur

Stap 3: de verfroller
Heb je alle randjes geschilderd en ben je klaar om aan het grote werk te beginnen? Begin dan van boven naar beneden te werken. Als je per ongeluk te veel verf op je roller hebt gedaan kan de verf uitlopen. Als je bovenaan begint kan de verf op je nog niet geverfde stuk lopen waardoor je geen dubbel werk hoeft te doen.

Extra tip

Belangrijk tijdens het verven is dat je snel werkt. Hierdoor lopen verflagen die nog nat zijn beter in elkaar over, zodat de kleur hetzelfde blijft. Wanneer je te langzaam verft droogt de verf, waardoor het stuk bij overlapping donkerder kan uitvallen. Hierdoor krijg je ‘vlekken’ op je muur en kun je kleurverschil zien.

Kind met vader schilderen

Verf tip 3: kozijnen schilderen doe je zo!

Wat heb je nodig?

–        Ontvetter
–        Schoonmaakdoek of oude lappen
–        Kwast
–        Grondverf
–        Verf
–        Verfschraper, schuurpapier of schuurmachine
–        Ladder of kleine trap

Stap 1: het kozijn voorbereiden
Kozijnen schilderen is een heel ander klusje dan een muur verven. Bij het schilderen van een kozijn is het erg belangrijk dat je van te voren het kozijn goed schoonmaakt met ontvetter. Ontvetter zorgt ervoor dat het kozijn goed gereinigd wordt waardoor hardnekkig vuil makkelijker verwijderd wordt. Wanneer het kozijn niet meer egaal is of de oude verflaag aan het afbrokkelen is raden we je aan het kozijn te schuren. Dit kan met een verfschraper, schuurpapier of een elektrische schuurmachine.

Stap 2: breng grondverf aan op het kozijn
Is het kozijn helemaal geschuurd en klaar om geverfd te worden? Kies dan voor goede kwaliteit grondverf om de eerste laag mee te verven. De grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt en dat de verf beter hecht aan het hout. Wanneer de grondverf is opgedroogd kun je beginnen met het schilderen van het kozijn.

Stap 3: het kozijn verven
Begin met de hoekjes en randen bij het glas (wat je natuurlijk netjes hebt afgeplakt met tape). Vervolgens kun je de rest van het kozijn met een wat bredere kwast netjes schilderen. Schilder altijd in dezelfde richting zodat je geen strepen krijgt en probeer zoveel mogelijk overlapping met de stukken die je al geschilderd hebt te vermijden. Heb je wel overlap? Zorg ervoor dat dit nog met vochtige verf is zodat de verf mengt. Laat het kozijn vervolgens goed drogen om te zien of er nog een extra verflaag nodig is.

Kozijn schilderen

Verf tip 4: een deur schilderen

Wat heb je nodig?

–        Ontvetter
–        Verfschraper, schuurpapier of schuurmachine
–        Tape
–        Schroevendraaier
–        Kwast
–        Verfroller
–        Verfbak
–        Verf

Stap 1: de deur voorbereiden
Ook bij het schilderen van een deur begin je met het goed voorbereiden van het hout. Maak het goed schoon met ontvetter en schuur de verouderde verflaag eraf. Als je ramen in de deur hebt zitten dan moet je deze goed afplakken met tape om vlekken en spetters te voorkomen.

Stap 2: schroef onderdelen los indien mogelijk
Als het mogelijk is om de deurklinken van de deur te schroeven is dit aan te raden. Zo kun je makkelijk en snel de gehele deur in de verf zetten met een roller. Als het niet mogelijk is om de deurklinken los te schroeven, plak ze dan goed af met tape zodat je deurklink niet mee geschilderd wordt.

Stap 3: gebruik grondverf indien nodig
Wil je een buitendeur schilderen dan is het aan te raden om een laag grondverf te gebruiken. De grondverf hecht namelijk beter aan de deur waardoor de weersinvloeden geen effect hebben op jouw nieuw geschilderde deur.

Stap 4: de deur schilderen
Schilder de deur in één keer af en werk in dezelfde verfrichting. Hierdoor vermengt de natte verf zich goed met elkaar en vermijd je strepen op de deur. Ook bij het schilderen van een deur is het belangrijk om hem goed te laten drogen. Zo kun je bepalen of een tweede verflaag nodig is.

deur schilderen

Verf tip 5: hoeveel verf moet je gebruiken?

Op de achterkant van je blik of emmer verf staat altijd vermeldt voor hoeveel vierkante meter de inhoud is bedoeld. Wijk hier niet van af! Als je verf over hebt dan kan dit betekenen dat de verf niet overal dekkend genoeg is. Zeker bij het witten van een muur is dit van groot belang. Wit is namelijk lichtdoorlatend waardoor de oude verflaag nog zichtbaar blijft als je niet genoeg verf gebruikt. Heb je te weinig verf voor het aantal vierkante meters dan heb je te dik geverfd. Dit kan resulteren in plekken op de muur, de deur of het kozijn, waardoor die ineens donkerder van kleur zijn. Schat van te voren goed in hoeveel verf je nodig hebt voor een onderdeel en verf in blokken van een vierkante meter.

Verf met blik op tafel

Enthousiast geworden van het lezen van deze blog? Of inspiratie gekregen om jouw woning een frisse lik verf te geven? Bij De Bossche WoonBoulevard zijn verschillende winkels die de mooiste verf en verfbenodigdheden aanbieden. Kijk eens bij Praxis of Kwantum en laat je adviseren over de mogelijkheden voor jouw verfproject. Allemaal bij De Bossche WoonBoulevard.

Meer inspiratie nodig? Lees onze anders blogs:

–        Interieur kleuren 2020
–        Loungesets tips
–        Tuin of terras inspiratie
–        Balkon inspiratie
–        Thuis zitten tips
–        Keuken inspiratie
–        Slaapkamer inspiratie
–        Badkamer inspiratie
–        Woontrends 2020