Inspiratie

Upcycling meubels: creëer met onze ideeën een uniek en duurzaam interieur!

Van oud naar nieuw: ontdek hoe upcycling je meubels doet herleven

Upcycling is dé trend op het gebied van duurzaam wonen. Niet alleen is het een fantastische manier om je interieur een persoonlijke en unieke touch te geven, maar het draagt ook bij aan een beter milieu. Misschien ken je wel iemand die loungebanken voor de tuin heeft gemaakt van oude houten pallets. Upcycling is iets anders dan het bekende recyclen. In deze blog vertellen we je alles over upcyclen en geven we je toffe ideeën om zelf aan de slag te gaan met upcycling. Laat de creatieveling in je de vrije loop!

Upcycling van je meubels

Wat is upcycling?

Met upcycling transformeer je oude materialen of producten tot iets nieuws, bijvoorbeeld tot unieke meubelstukken. Bij upcycling blijft het voorwerp behouden, maar krijgt het een nieuwe functie of look. Upcyclen is goed voor het milieu en geeft een uniek en persoonlijk gevoel dat je niet hebt wanneer je nieuwe spullen koopt. Oude items omtoveren tot iets nieuws en unieks voegt een verhaal en karakter toe aan je woning.

Upcycling vs. recycling

Zowel upcycling als recycling helpen het milieu, maar op verschillende manieren. Bij upcycling geef je oude meubels een creatieve make-over, waardoor ze veranderen in iets unieks en vaak waardevoller. Upcycling geeft dus een tweede leven aan spullen zonder ze helemaal opnieuw te maken. Recycling gaat over het verminderen van afval door oude materialen te hergebruiken om nieuwe producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan je frisdrankblikjes en flesjes die je inlevert bij de supermarkt, maar ook oud hout dat hergebruikt wordt voor het maken van nieuwe meubels.

Benieuwd naar meer trends? Ontdek onze blog met interieurtrends van 2024!

Start zelf met meubels upcyclen: 5 toffe ideeën

Upcycling biedt eindeloze mogelijkheden om unieke items te creëren. Begin simpel met projecten die passen bij wat je al kunt en de gereedschappen die je hebt. Voor alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan – van materialen tot een flinke dosis inspiratie – kun je terecht bij de winkels op de Bossche WoonBoulevard. Hier zijn 5 upcycling ideeën om je te inspireren:

Idee 1: hang een industriële buis op als kledingrek

Gebruik een oude metalen buis als kledingrek voor een industrieel accent in je slaapkamer of kleedkamer. Bevestig de buis horizontaal aan de muur of hang hem aan het plafond met stevige touwen of kettingen. Dit zorgt voor een unieke manier om je kleding en accessoires op te hangen. Het toevoegen van haken aan de buis zorgt dat je je tassen en sjaals ook kwijt kan! Kijk vooral voor inspiratie op Pinterest!

Idee 2: maak een bijzettafel van een vintage koffer of kist

Zoek een oude, harde koffer of kist met karakter. Deze kan je vinden op rommelmarkten of in tweedehandswinkels. Overweeg de koffer of kist zoals hij is te gebruiken voor een authentieke uitstraling, of verf hem in een kleur die bij je interieur past. Bevestig eventueel vier tafelpoten aan de onderkant, zodat het een echte bijzettafel wordt. Je nieuwe bijzettafel is niet alleen een leuk gespreksonderwerp, maar ook functioneel dankzij de extra opbergruimte.

koffer als bijzettafel

Idee 3: verander kopjes en schoteltjes in kandelaars

Ga op zoek naar oude kopjes en schoteltjes, bij voorkeur met interessante patronen of ontwerpen. Gebruik sterke lijm om een kopje omgekeerd op een schoteltje te lijmen. Plaats een theelichtje of een kleine kaars in het kopje voor een unieke kandelaar. Deze staan leuk op je nieuwe bijzettafel! Je kunt bijpassende serviesbordjes ook speels ophangen aan je muur als decoratie. Zo trek je de stijl door in je hele interieur.

rommelmarkt met oude vazen, kandelaars, kopjes en schoteltjes

Idee 4: transformeer lege blikken in trendy plantenpotten

Verzamel lege conservenblikken, verwijder de etiketten en reinig ze grondig. Je kunt de buitenkant schilderen of bekleden met stof of touw. Boor een paar gaten in de bodem voor het afvoeren van water en ze zijn klaar voor je favoriete planten. Tip: ook oude bloempotten van de kringloopwinkel kun je gemakkelijk nieuw leven inblazen door ze te voorzien van een likje verf.

Blikken verf als bloempotten

Idee 5: gebruik een oude ladder als handdoekenrek

Neem een oude houten ladder, schuur deze lichtjes en geef deze eventueel een nieuwe laklaag. Plaats de ladder tegen de muur in je badkamer en gebruik de treden om je handdoeken op te hangen. Of gebruik hem als kledingrek voor je sjaal, hoed of kettingen in je slaapkamer.

Extra tip: blaas nieuw leven in je interieur

Naast dat je oude materialen kunt upcyclen, kun je ook je bestaande meubels en ruimtes pimpen. Zo geef je je interieur met kleine aanpassingen een volledig nieuwe look en hoef je niets nieuws aan te schaffen. Nog meer duurzaamheidtips? Lees de blog met tips over een duurzaam interieur.

Enkele voorbeelden:

  • Monteer nieuwe poten onder je salontafel of geen hem een andere laklaag.
  • Monteer nieuwe handgrepen op je keukenkastjes
  • Wrap je keukenkastjes of plak plaktegels tegen je keukenachterwand.
  • Schilder de tegels van je hal, keuken, wc of badkamer in een nieuwe frisse kleur.

moderne keuken met unieke greepjes van Bruynzeel Keukens

Meubels upcyclen met de Bossche WoonBoulevard

Upcycling is een leuke en goedkope manier om je huis in te richten met unieke items, het milieu te helpen en creatief bezig te zijn. Met de juiste inspiratie en materialen kun je meubels creëren die niet alleen mooi en functioneel zijn, maar ook een verhaal vertellen. Kijk bij Praxis Megastore voor je materialen en gereedschap en doe inspiratie op bij één van de vele woonwinkels op de Bossche WoonBoulevard. Zo start je vandaag nog met upcyclen!