Inspiratie

Kleine tuin inrichten? 4 tips!

Kleine tuin inrichten? 4 tips!

Veel mensen zullen wellicht dromen van een grote tuin, maar in Nederland zijn er ook veel kleine (stads)tuinen te vinden. En dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Zie het als een uitdaging! Ontdek hoe je jouw kleine tuin groter kan laten lijken en lees tips over hoe je een kleine tuin inricht. Dé perfecte tuin waar je het gehele jaar van kan genieten.

Hoe kun je jouw kleine tuin groter laten lijken?

Vaak zijn kleine tuinen smal of ondiep. Om jouw kleine tuin groter te laten lijken, dien je juist deze eigenschappen te accenturen. Dit kan door langwerpige tegels of planken in de lengte te leggen, wat optische illusie creëert. Ook werken rondingen in een tuin erg goed. Ga dus niet altijd voor rechte lijnen. Wil je een grindpad aanleggen? Doe dit dan in een gebogen pad. Ook werken verschillende hoogtes in je tuin goed. Kies voor een verhoogd terras, een pergola, een grote boom of muurmanden. Lees verder en ontdek de tips om jouw kleine tuin in te richten!

De tips om een kleine tuin in te richten

1. Ben kritisch wat betreft tuinmeubelen
2. Ga voor grote accessoires
3. Kies rustige kleuren
4. Groen in je tuin

1. Ben kritisch wat betreft tuinmeubelen

De eerste tip om je kleine tuin in te richten is het kritisch kiezen van tuinmeubelen. Houd het minimalistisch. Wanneer je veel dingen in je tuin zet, ziet je tuin er al snel rommelig uit. Kijk goed naar de afmetingen van tuinmeubelen en bepaal hoe je deze in je tuin wil gaan neerzetten. Ook kun je ervoor kiezen om een zwevende bank in te bouwen, om ruimte te besparen. Dek bijvoorbeeld een muurtje af met een mooie plank als bankje of maak van je zitplaats ook een opbergruimte!

kleine tuin met tuinmeubelen

2. Ga voor grote accessoires

Jouw tuinmeubelen uitgekozen? Begin dan met het decoreren van je tuin met tuinaccessoires! Ideaal om een kleine tuin aan te kleden en echt persoonlijkheid te geven aan je tuin. Ga voor één geheel in je tuin. Kies voor metalen tuinaccessoires voor een stoere look, of kies neutrale accessoires voor rust. Ook bij accessoires kun je het beste gaan voor groot. Hierdoor lijkt je tuin optisch groter. Grote bloempotten met mooie planten doen het altijd goed. Daarnaast doet een tuinspiegel je tuin groter lijken door optische illusie!

Tip: breng verlichting aan in donkere hoekjes van je tuin voor een ruimtelijk gevoel. Daarnaast is het natuurlijk super sfeervol!

3. Kies rustige kleuren

Rust en eenvoud werken meestal goed in een kleine tuin. Dit kan het beste gerealiseerd worden met rustige kleuren. Probeer één kleurenpalet aan te houden. Ga bijvoorbeeld voor kleuren als crème, beige, lichtgrijs en camel. Deze kleuren kun je ook mooi matchen met tuinmeubelen, parasols en plantenpotten. Voor meer sfeer in je tuin kun je grote plantenpotten in dezelfde kleurtinten bij elkaar plaatsen. Toch fan van kleur? Ga dan voor blauw! Dit creëert diepte in je tuin. Plaats blauwe planten of bloemperken naar achteren. Zo versmelt het einde van je perceel met de horizon.

kleine tuin planten

4. Groen in je tuin

Natuurlijk is een tuin niet compleet zonder planten! Dit zorgt voor het echte buitengevoel. Er is altijd ruimte voor beplanting, ook al is er weinig grond beschikbaar. Naast tuinieren in potten, kun je ook verticaal tuinieren. Er zijn diverse wandsystemen verkrijgbaar! Ook groeien veel klimplanten graag omhoog langs de palen van een pergola. Wie weet heb je na een aantal jaren hiermee wel een mooie beschutting gecreëerd. Dit kan dé blikvanger vormen in je tuin. En het kost weinig ruimte. Win-win! Een andere goede tip is om grote bomen te plaatsen achterin je tuin. Hierdoor creëer je lengte én privacy. Je tuin lijkt hierdoor optisch groter omdat je meer diepte ziet.

kleine tuin pergola

Jouw kleine tuin inrichten? Kom langs aan De Bossche WoonBoulevard!

Dankzij deze blog heb jij vast ideeën opgedaan om jouw kleine tuin in te richten. De medewerkers in de winkels aan De Bossche WoonBoulevard helpen jou graag door het geven van persoonlijke adviezen. Kom langs bij Tuinmeubelshop, Leen Bakker, JYSK, Praxis en Pronto Wonen. Daarnaast kunnen ze je helpen met het beantwoorden van vragen. Wanneer je op zoek bent naar meer tuininspiratie, hebben wij nog andere blogs met tips voor een onderhoudsvrije tuin en tips voor een gezellige loungetuin.