Inspiratie

Hoe kies je een goed bed? Stel jezelf deze 3 vragen

Hoe kies je een goed bed? Stel jezelf deze 3 vragen

Wat is een goed bed? Een bed dat bij je past. Een bed waar je lekker op ligt én uitgerust in wakker wordt. Dit lijkt niet zo ingewikkeld, maar in de praktijk is het ideale bed voor iedereen anders en soms lastig te vinden. Zo is de afmeting belangrijk, het type matras, maar ook je persoonlijke wensen en voorkeur. Neem, voordat je gaat ‘proefliggen’ in de winkel, deze drie vragen door om er achter te komen wat je wensen zijn en welk bed écht bij jouw ideale nachtrust past.

Wat zijn mijn wensen?

Er bestaat niet zoiets als het ‘best geteste bed’ zoals bij een wasmachine. Een bed is persoonlijk. Dus de beste keuze is een bed dat het beste past bij jouw wensen. Het is slim om je wensen van een bed te bespreken met een expert in de beddenwinkel. Kijk samen naar jouw ideale nachtrust, rekening houdend met je budget en stijl en vind de beste match.

Het juiste formaat
Je bed moet natuurlijk lang én breed genoeg zijn. Qua lengte is het beste als het bed 20 centimeter langer is dan jij zelf bent. De juiste breedte hangt af van je lichaamsbouw: hoe breder je bent, hoe breder je matras moet zijn. De meeste mensen kiezen bij een tweepersoonsbed voor een breedte van 160 of 180 centimeter. Ook moet je rekening houden met de grootte van je kamer. Meet eerst de ruimte op voordat je gaat shoppen voor een nieuw bed, zo past hij zeker in je slaapkamer.bed uitkiezen

Bed passend bij je stijl
Daarnaast is de stijl van het bed en het hoofdbord ook niet geheel onbelangrijk. Het bed moet natuurlijk wel passen binnen jouw slaapkamer. Ga je voor een Scandinavisch, hotel chique of juist liever een landelijk design? Ontdek je eigen stijl door inspiratie op te doen in één van onze beddenwinkels.

Welk bed past bij mij?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende systemen beschikbaar. Denk aan boxsprings, latten-, spiraal- en schotelbodems. Misschien wil je wel een elektrisch bed, zodat je hem kunt verstellen voor het lezen van een boek. Misschien slaap je wel het beste op een waterbed. Voor iedere wens is er een passend bed.

Boxspring
Boxsprings zijn ontzettend populair en staan bekend om comfort. Een boxspring bestaat uit een stoffen box met harde veren. Hier bovenop liggen twee matrassen op elkaar, zodat je heerlijk zacht ligt. Een boxspring is wel prijziger dan bijvoorbeeld een lattenbodem met een ombouw.

Lattenbodem bed
Een lattenbodembed is eigenlijk een ‘gewoon bed’, dat bestaat uit een houten frame met latten van hout of kunststof. Standaard zitten er 28 latten in een lattenbodem, maar er zijn er ook met 42 latten. Deze geven je meer ondersteuning tijdens je nachtrust. De juiste lattenbodem zorgt voor een ergonomisch juiste houding tijdens je slaap. Bij gebogen latten heb je opwaartse druk, wat zorgt voor uitstekende ondersteuning.

Spiraalbodem bed
Ben je op zoek naar een stevig bed? Dan is een spiraalbodem misschien wel een goede keuze. Dit is een bedbodem van staal. De staaldraden zijn gevlochten en gespannen binnen een stalen frame. Hij doet alleen minder voor je ergonomische houding.

Een bed, of beter gezegd ledikant heeft een matras en een (latten)bodem nodig om als volwaardig bed te fungeren. Het is dus niet alleen belangrijk om na te denken over het bed, maar ook over het matras! Welk matras het beste bij je past bespreken we hieronder!

Juiste bed vinden

Welk matras past bij mij?

Als je jouw ideale bed gevonden hebt, ben je er helaas nog niet helemaal. Een goed matras is misschien wel nóg belangrijker dan een goed bed. Het juiste matras zorgt namelijk voor een optimale nachtrust, zodat je vol energie aan je dag kunt beginnen. Dus zodra je een bed hebt uitgekozen, is het tijd om het juiste matras uit te zoeken. Het matras moet aansluiten bij jouw slaapritme, houding, lichaamsbouw, gewicht en de mate van transpireren. Ook moet je rekening houden met eventuele allergieën, temperatuur en fysieke klachten.

Welk matras ligt het lekkerst?  
Test verschillende matrassen, om erachter te komen welke bij je past en simpelweg lekker ligt. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld koud- of traagschuim, of een lucht- of watermatras. Naast ‘normale’ matrassen kun je ook kiezen voor een topmatras. Dit dunner matras, ook wel topper genoemd, is maximaal 10 cm dik en ligt boven op je normale matras. Het dikke, onderste matras biedt de ondersteuning en de topper zorgt voor het comfort. Bij bedden met een lattenbodem geeft een normaal matras vaak al genoeg ondersteuning én comfort. Vraag dus vooral advies aan een expert en test uit wat je fijn vindt.

Juiste matras voor bed vinden

Stel jezelf de volgende vragen over jouw nachtrust:

·        Word je ‘s nachts snel wakker?
·        Heb je het vaak koud of juist warm?
·        Heb je wel eens last van je nek of je rug na een nachtje slapen?
·        Hoe slaap je, op je buik, rug of zij?

Bovenstaande punten hebben allemaal invloed op de keuze van een matras. Naast dat je zelf op onderzoek uitgaat en alvast nadenkt over deze punten, is het handig om hulp te vragen aan een slaapexpert in een gespecialiseerde winkel. Een goede adviseur zorgt dat jouw wensen vertaald worden naar een passend matras.

Wil je jouw hele slaapkamer aanpakken? Bekijk de 8 tips om jouw slaapkamer in te richten waardoor je helemaal tot rust komt!

Ga lekker even proefliggen aan De Bossche WoonBoulevard

Een nieuw bed kopen doe je niet zomaar, de beste manier is om hem natuurlijk even uit te proberen. Zorg er wel voor dat je goed uitgerust bent, als je moe bent ligt ieder bed natuurlijk lekker. De Bossche WoonBoulevard staan onze experts voor je klaar! Laat je vandaag nog adviseren bij de beddenwinkels zoals Auping, Beddenreus, Beter Bed en Swiss Sense op De Bossche WoonBoulevard!